7 mei: Hamamatsu –> Toba

De weersvoorspelling had gelijk, toen ik opstond regende het pijpenstelen. Vandaag was de eerste bestemming de veerboothaven van Iragomisaki. Aan deze kaap op het Atsumi schiereiland wilde ik de veerboot naar Toba nemen. Er was weinig wind, dus de veerdienst zou normaal werken. Tegen regen moet een veerboot kunnen, ze zijn immers waterdicht. Ik vertrok in regenkleding. Nog voor ik de stad Hamamatsu uit was, was ik al doorweekt. In de gutsende regen een minuut aan een verkeerslicht wachten, daar word je snel nat van. Doornat fietste ik langs lagunes omzoomd met palmbomen.
Gelukkig kon ik de aanwijzingen op de fiets-gps slaafs volgen. In de gietende regen is het geen pretje om aan elk kruispunt de weg te zoeken op je smartphone. Na 24 kilometer klom ik naar een plateau. Boven sloeg ik linksaf in Route #42. Deze rustige weg liep door een ruraal en licht glooiend landschap. Dit soort weg ligt me wel. Eindelijk kon ik eens tempo maken. De kilometers maalden vlot in een landelijke omgeving met veel glasteelt. De regen werd gevoelig minder, en ik begon zelfs te genieten van het fietsen.
Geleidelijk aan daalde ik terug af naar het zeeniveau. Op drie kilometer van de ferryhaven volgde nog een laatste steile beklimming. Al om 12u30 arriveerde ik na 75 kilometer aan de terminal. Ik kocht meteen een enkel ticket voor 2.580 ¥ (19,80 €) voor de boot van 13u40. Dit was dubbel zo duur als de veerboot van Kanaya naar Kurihama. Waarschijnlijk heb ik voor mijn ligfiets moeten bijbetalen. In de toiletten trok ik een droge T-shirt aan. Daarna at ik een kom rijst met kip en groenten in de cafetaria van de terminal. Tien minuten voor het vertrek fietste ik de veerboot op. De stouwers legden mijn ligfiets in de watten met enkele dekentjes.

Na een klein uur varen tussen eilandjes meerde de Isewan ferry aan in Toba. Dit is een vakantieregio aan de kust met verscheidene resorts. In een zeldzaam droog moment fietste ik op een kwartiertje naar mijn hotel. Ik had op voorhand twee nachten geboekt bij het Yukai Resort Saichoraku Hotel. Dit enigszins gedateerde vakantieverblijf ligt aan een vissershaven 3,5 kilometer ten noorden van de ferryterminal. Voor 8.400 ¥ (64,48 €) per nacht heb ik een ruime kamer in Japanse stijl met zicht op de zee en op de vissershaven. Het diner en het ontbijt zijn in de prijs begrepen. Vanavond slaap ik weer op een dunne matras op de grond. In tegenstelling tot de garage in Takeoka is er hier wel beddengoed. Het resort is duidelijk gericht op de eigen inwoners. De receptioniste sprak maar een paar woorden Engels. Ze troonde me mee naar een rek om de hoek om een ‘yukata‘ in mijn maat uit te kiezen. De katoenen badjassen in Japanse stijl lagen niet in stapels van S tot XXL maar volgens lichaamslengte. Ik schurkte tegen de ondergrens van mijn maat aan. De yukata raakte net niet de grond.
Ik hing mijn natte kleding te drogen. Na de warme douche zette ik thee. Terwijl ik de thee dronk barstte een felle regenbui los. Maar nu zat ik binnen lekker droog in mijn yukata. Tegen de schemering begaf ik me naar het onsencomplex. Behalve het Japanse bad van 40°C was er ook een ijsbad en een sauna. Geen idee of de sauna ook tot de Japanse cultuur behoort of uit Scandinavië is geïmporteerd. In de sauna raakte ik in gesprek met een Japanner. Hij kon maar een paar woorden Engels. Ik legde uit dat ik in zijn land een tour ‘by bike’ maakte. “Harley?” vroeg hij. Neen, ‘bicycle’, die rare soort fiets die je wellicht naast de ingang van het hotel zag staan. Vervolgens somde ik de plaatsen op waar ik vandaan kwam en de eerstvolgende etappes.

Om half acht startte mijn shift om te dineren in het restaurant. Ik viel een beetje uit de toon toen ik het restaurant betrad. Driekwart van de gasten liep in yukata rond. Ik had gewoon een broek en een hemd aan, want ik wilde het omgekeerde niet meemaken. Stel je voor dat ik in yukata zou arriveren terwijl iedereen gewoon gekleed is. Het buffet à volonté was zeer uitgebreid. Ik heb me moeten inhouden om me niet te overeten aan de onbekende lekkernijen.
Fietsstatistieken:
78,82 km
4 u 6 min
19,23 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: