15 november: Thakhek –> Savannakhet

De ontbijtruimte van het Boutique Hotel Le Bouton d’Or gaat officieel pas om 7u open. Dus arriveerde ik stipt om 7:00u om vast te stellen dat de ontbijtruimte reeds halfvol zat. Sommige gasten hadden het ontbijt al achter de kiezen en maakten aanstalten om door te gaan. Had ik dit op voorhand geweten, dan was ik zeker vroeger gaan ontbijten. Ik werkte mijn ontbijt zo snel mogelijk binnen want ik wilde zo snel mogelijk op de fiets liggen. Vandaag stond veruit de langste etappe op het programma, met name 130 km tussen de steden Thakhek en Savannakhet. Ik had deze nacht slecht geslapen, omdat ik me constant zorgen maakte over de rit. Zou ik wel voor het donker aankomen?
wp-1479209170290.jpg
Uiteindelijk lag ik om 7:50u op de fiets. Deze fietsreis ben ik nooit vroeger vertrokken dan vandaag. Aan het rondpunt sloeg ik rechtsaf. Drie kilometer verder bereikte ik snelweg #13. De snelweg maakt een omweg door het binnenland. De kortste route naar Savannakhet loopt volgens Maps.me via Thailand. De Mekong oversteken naar Nakhom Phanom, naar het zuiden fietsen, en in Mukhadan opnieuw de Mekong oversteken naar Savannakhet. Maar ik heb een standaard ‘single entry’ visum. Indien ik Laos voortijdig verlaat, moet ik opnieuw een visum aanvragen en betalen. Bijgevolg was de kortste route over Thailand uitgesloten.
wp-1479209189015.jpg
Snelweg #13 liep door een zacht golvend landschap. Niettemin beklom ik frequent steilere bulten met het kleinste voorblad. Halverwege fietste ik voorbij drie guest houses. Het is dus perfect mogelijk om deze lange etappe in twee te splitsen. Nadien fietste ik langs een suikerraffinaderij. De volgende kilometers passeerde ik vaak velden met suikerriet.
 wp-1479209224382.jpg
Ik sloeg de gebruikelijke frisdrankpauze over. Pas na 91 km stopte ik om 12:10u voor een kom noedelsoep. Na de lunch ging het plots moeizamer vooruit. De weg steeg nagenoeg onzichtbaar en het asfalt werd veel ruwer. Na 102 km bereikte ik in het dorp Seno de afslag naar Savannakhet.
wp-1479209260607.jpg
Vanaf de afslag ging de weg over het algemeen in dalende lijn. De weg had zelfs een afgebakende rijstrook voor fietsers en motorfietsers. Zo komt het dat ik reeds om vijf na drie in het centrum van Savannakhet arriveerde. Ik had ruim 130 km gefietst tegen de hoge gemiddelde snelheid van 23,38 km per uur. In deze fietsreis heb ik alleen in de rit naar Thakhek nog 0,03 km per uur sneller gefietst dan vandaag. Volgens mij toont de hoogtelijn van de etappe hoogstwaarschijnlijk een dalende trend. Ik zou de rit niet graag in de andere richting fietsen.
wp-1479209282052.jpg
In Savannaketh stopte ik bij het Hungheuang Hotel. Dit had ik op voorhand geboekt voor ongeveer 25,50 EUR per nacht. Mijn kamer op de tweede verdieping heeft twee eenpersoonsbedden, airco, een frigo, en een badkamer met een ligbad. Ontbijten is niet mogelijk, maar dat zoek ik morgen wel in de buurt. Op mijn gemak nam ik een bad. Na het bad wandelde ik naar de Mekong.
Fietsstatistieken:
131,69 km
5 u 38 min
23,38 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: