12 november: Lak Sao –> Ban Tha Lang

In de streek van de koude buffetten kan je ook noedelsoep eten. Het restaurantje aan de poort van mijn hotel had een gevarieerde menukaart in twee talen. Ik bestelde de traditionele noedelsoep met het mandje sla en kruiden. De pot hete thee kreeg ik er gewoon bij. Ondanks het aanpalende hotel rekende men geen toeristische prijzen aan. Ik betaalde slechts 10.000 Kip (1,12 EUR).
wp-1478951340357.jpg
Vandaag had ik geen haast om te vertrekken want er stond een etappe van amper 50 kilometer op het programma. Maar ik verwachtte veel bergop en een slechte zandweg. De Lonely Planet beschreef weg 1E tussen Lak Sao aan snelweg #8 tot 80 km verderop aan snelweg #12 als een helse weg met steile beklimmingen en een afgrijselijk wegdek van grind en putten. De laatste editie van de reisgids Laos dateert van februari 2014. Ik hoopte stilletjes dat men deze weg ondertussen verhard zou hebben. Mijn hoop kwam uit, de volledige weg was inmiddels geasfalteerd. De ruwheid van het asfalt zag ik graag door de vingers. De ruwe asfaltlaag is nog steeds onnoemelijk veel beter dan stof en putten.
wp-1478951359271.jpg
Om kwart voor negen lag ik op de fiets. De eerste 18 kilometers maalden vlot dankzij het asfalt. Dan begon de eerste klim van bijna 3 km zonder evenredige afdaling. Pas na de tweede klim op 26 km volgde de verdiende afdaling. Nadien fietste ik door een zwaar golvend landschap. Bij de lager gelegen stukken keek ik langs beide zijden uit op een ondergelopen dood oerwoud. Op de nabijgelegen rivier Nam Theun heeft men een stuwdam gebouwd. Hierbij zijn enorme stukken oerwoud verzopen. Maar de Laotiaanse bevolking heeft een belangrijke elektriciteitscentrale in de plaats gekregen.
wp-1478951375945.jpg
Halverwege wilde ik stoppen voor een frisdrankpauze. Helaas was ik een kilometer ervoor de enige gelegenheid domweg voorbij gefietst. Tot aan de eindbestemming Ban Tha Lang ben ik geen frisdrankkraam met zitgelegenheid in de schaduw tegengekomen. Daarom fietste ik in één ruk door tot mijn eindbestemming. Ik arriveerde reeds voor de middag in het dorp Ban Tha Lang aan de oever van het stuwmeer. Ik stopte bij het Phosy Thalang Guest House. Voor amper 60.000 Kip (6,76 EUR) slaap ik vannacht in een charmante bungalow aan een zijarm van het Nam Theun stuwmeer.
wp-1478951393473.jpg
Na het inchecken lunchte ik op mijn gemak in het restaurant van het guest house. Ondertussen las ik de weekendkrant met het wifisignaal boven mijn hoofd. In de namiddag trok ik me terug op mijn balkon met bijhorende hangmat. Vroeger dan verwacht rustte ik uit van deze korte etappe.
Fietsstatistieken:
50,88 km
2 u 37 min
19,48 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: