10 november: De Grot van Kong Lor

Deze ochtend werd ik eerst gewekt door een gekko. Het was nog aardedonker. Na zonsopgang werd ik een tweede keer gewekt, nu door spelende kinderen. Vlak naast mijn kamer ligt immers de speelkoer van het dorpsschooltje. Het ontbijt op het overdekte terras van het hotel verraste me in positieve zin: geroosterd Frans brood, spiegelei, watermeloen, en een pot koffie. Alleen jammer dat de twee honden net als gisterenavond bij het diner niet van mijn zijde weken en geregeld onder tafel tegen mijn benen schuurden. Dit vond ik zeer storend, maar ik zag geen oplossing. Vandaag komen er nog gasten, en ben ik niet meer de enige gast. Hopelijk trekken de nieuwe gasten straks de honden aan.
Om half tien stapte ik op de fiets richting de Grot van Kong Lor. De staat van de weg ging zienderogen achteruit. Stroken met diepe putten braken herhaaldelijk het tempo. Na 8,7 km kwam ik aan het einde van de doodlopende weg. Ik parkeerde mijn fiets en kocht een ticketje van 2.000 Kip (0,22 EUR) aan de ingang van het park. Na een korte boswandeling kwam ik bij de ticketverkoop van de boten aan. Ik wachtte vruchteloos op andere bezoekers om een boot te kunnen delen. Na een half uur besloot ik in mijn eentje te gaan. Voor 110.000 Kip (12,29 EUR) huurde ik een volledige boot. In vergelijking met de grotten van Han is dit nog steeds goedkoop. Ik volgde de bootbestuurder naar de ingang van de grot. We stapten met een koplamp op het hoofd in een lange kano met buitenboordmotor. Na enkele minuten varen in de pikdonkere grot kwamen we aan een strandje in een grote zaal aan. Hier wachtte een gids, die me door de verlichte zaal van stalactieten en stalagmieten gidste.
wp-1478780486433.jpg
Aan de andere kant wachtte de bootbestuurder op me. Ik stapte terug in de boot en we voeren verder stroomopwaarts de ondergrondse rivier op. Pas een half uurtje later kwamen we aan de andere kant terug in het zonlicht. We hielden een kwartier pauze aan een verzameling kraampjes met frisdrank en ‘handicrafts’. Vervolgens voeren we langs dezelfde weg terug. Nu zat er iemand extra vooraan om te helpen laveren in de stroomversnellingen. Na de terugkomst fietste ik een kilometer terug naar het dorp Kong Lor voor de lunch. Op de terugweg naar het hotel maakte ik tijd voor een fotosessie met de kam van karstbergen als idyllische achtergrond.
wp-1478780811487.jpg
De rest van de namiddag rustte ik uit op het terras voor mijn kamer. Op het gemak las ik het nieuws over de klinkende overwinning van Donald Trump in de digitale krant. Daarna nam ik een koude douche want ik kreeg het elektrische warmwatertoestel niet aan de praat. s’Avonds dineerde ik in het restaurant van het hotel, en vanavond waren nog drie tafels bezet. Zoals gehoopt lieten de honden me met rust. Maar nu moest ik het beperkte 3G-signaal met de andere gasten delen. De bandbreedte zakte onder het minimum. Vanavond wordt het een geduldwerkje om mijn blogbericht te publiceren.
Fietsstatistieken:
17,35 km
0 u 52 min
20,09 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.