9 november: Vieng Kham –> Ban Phon Gneng

Een haan kraaide me deze ochtend nog voor het licht was wakker. Gelukkig kon ik terug indommelen. Ik ontbeet in de noedelshop waar ik gisteren voor de regenbui had geschuild. Dichterbij kon ik geen ontbijt vinden. Op hetzelfde uur als gisteren lag ik op de fiets. Aan de afslag nam ik snelweg #8 richting Vietnam. Na enkele kilometers kwamen de karstbergen in zicht. Op twee beklimmingen na ging de weg sterk op en neer. De eerste steile klim van 2,5 km begon bij kilometerpaal 18. Daarna volgde een dubbel zo lange afdaling.
wp-1478699100475.jpg

Beneden nam ik een colapauze voordat ik de tweede en veel zwaardere beklimming aanvatte. Die begon vanaf kilometerpaal 28 en duurde 5 km. Af en toe moest ik afstappen omdat ik geen 6 km per uur meer haalde. Toen ik bijna boven was, stond een koppel met een pick-up truck me op te wachten met de smartphone in de hand. Ik poseerde gewillig. Toen ze klaar waren deed ik teken dat ze mij met mijn fototoestel moesten trekken. Ze hadden dit verkeerd begrepen, want ze poseerden elk om de beurt met mij.

wp-1478699009280.jpg
Uiteindelijk kwam ik boven aan een uitkijkpunt. Hier had ik een spectaculair uitzicht op de omringende karstbergen. Na een steile afdaling van 6 km bereikte ik met schurende remmen de afslag naar de Grot van Kong Lor. In het enige restaurant aan de afslag bestelde ik noedelsoep.
wp-1478699035694.jpg

Om 13u vertrok ik voor het laatste stuk. De vlakke weg loopt 40 km verder dood aan de Grot van Kong Lor. Deze grot is volgens de reisgids een van de toppers van Laos. Morgen zal ik de grot bezoeken. Dankzij het gladde asfalt met af en toe diepe putten maalde ik vlot de laatste kilometers. Alleen overstekende koeien zorgden voor een kort oponthoud.

wp-1478699055609.jpg
Op 8 km van de grot stopte ik in het piepkleine dorpje Ban Phon Gneng aan de Auberge Sala Hinboun. Dit guest house heeft enkele houten bungalows op palen naast een rivier staan. Het hotel maakte een licht verwaarloosde eerste indruk. Bij mijn aankomst werd ik begroet door twee honden. Ik zag geen mensen. Ik riep enkele keren ‘sabaidee!’ (goeiedag), en toen kwam een natte man in zwemshort uit de rivier gekropen. Deze overnachting had ik op voorhand bij de boekingwebsite Agoda geboekt. Eigenlijk had ik eerst een ander hotel geboekt, maar achteraf bleek er een dubbele boeking te zijn. Dan moest ik een ander hotel uit de portefeuille van Agoda kiezen. Het saldo werd teruggestort. Mijn reservering bleek niet aangekomen te zijn, maar dat was voorlopig geen probleem. Morgen zal de uitbater Agoda bellen om het uit te klaren. Ik kreeg een kamer toegewezen met dubbelbed, muskietennet, en ventilator. Buiten beschik ik over een overdekt terras met rivierzicht. Vanaf mijn terras heb ik het onderstaande zicht.
wp-1478699073208.jpg

De aangekondigde ‘free wifi’ is in feite een zwak 3G-signaal dat wordt uitgezonden in de bungalow met de receptie en het restaurant. Vanavond zal ik dus geen blogbericht kunnen publiceren, dacht ik. Maar na het diner mocht ik de ontvanger meenemen naar mijn kamer, en was het signaal plots een heel stuk krachtiger. Daarom is het me toch gelukt.
Fietsstatistieken:
72,20 km

3 u 53 min

18,61 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: