Voordien: De route

Volgende maand vlieg ik weer met mijn ligfiets naar Zuidoost-Azië. De bestemming van mijn fietsreis is deze keer Laos aangevuld met een stukje Thailand. Laos is een oude bekende voor mij. In 2008 beleefde ik er mijn allereerste verre fietsreis. Toen fietste ik van de hoofdstad Vientiane noordwaarts over de bergen naar Luang Prabang. Nu fiets ik zuidwaarts richting Pakse. Op het onderstaande kaartje kan je de ruwe lijnen van de geplande route bekijken. Klik op het kaartje om het te vergroten. Als je op deze link klikt, dan opent het kaartje in Google Maps.  De rode lijnen wil ik fietsen, de dunne groene lijnen zijn treinverbindingen.

Routeplan Laos 2016

Net als mijn vorige ligfietsreis land ik in Bangkok. Eerst rust ik een etmaal uit in de Thaise hoofdstad. De volgende avond neem ik de nachttrein naar het grensstadje Nong Khai aan de grens met Laos. Via de Vriendschapsbrug steek ik de Mekong en de grens met Laos over. Even verderop langs de Mekong bereik ik de hoofdstad Vientiane. Hier begint mijn ligfietsreis echt. Ik volg grotendeels autoweg #13 naar het zuiden tot Pakse. De eerste 250 km loopt deze weg meer oost dan zuid. Eenmaal verlaat ik de highway om het hinterland te verkennen. Na het bezoek aan de grot van Kong Lor fiets ik via Lak Sao over deels onverharde wegen naar Thakhek. Hier kom ik opnieuw autoweg #13 tegen. Over Savannakhet fiets ik langs de highway zuidwaarts naar Pakse. Vanuit deze stad aan de Mekong vertrek ik voor een tweede lus door het binnenland. Ik beklim het Bolaven plateau langs de achterkant. Ten slotte bezoek ik de tempelruïnes van Champassak voordat ik Laos verlaat bij de grenspost van Chong Mek

Terug in Thailand fiets ik naar het dichtstbijzijnde eindstation van de Thaise spoorwegen. In Ubon Ratchathani keer ik met de nachttrein terug naar Bangkok. De volgende ochtend stap ik in het station Hualamphong over op de boemeltrein naar Ayutthaya. Deze voormalige hoofdstad vol oude tempels staat reeds lang op mijn ‘to visit’ lijstje. Na mijn bezoek aan deze Unesco Werelderfgoed site fietst ik terug naar Bangkok. Twee dagen later vlieg ik terug naar huis.

Op papier is de route 1.471 km lang gespreid over 18 etappes. Gemiddeld zal ik dus 81,7 km per etappe fietsen. Uit mijn vorige fietsreiservaringen heb ik geleerd dat ik er gerust een paar honderd kilometer bij het theoretische kilometertotaal mag bijtellen. Het werkelijke totaal komt wellicht in de buurt van 1.800 km.

2 gedachten over “Voordien: De route

Voeg uw reactie toe

  1. Dag Kristof,
    We zullen elkaar een tijdje niet zien met al dat fietsen. Ik wens je een fijne en veilige trip doorheen Pathet Lao. Vergeet niet af een toe een Beerlao te drinken. Probably the best beer in Southeast Asia. Groetjes, Werner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: