10 februari: Siem Reap –> Sisophon

De afgelopen drie dagen heb ik de meeste tempels van Angkor bezocht. Vandaag zette ik koers naar mijn volgende hoofdbestemming: de hoofdstad Phnom Penh. Ik fiets evenwel langs de zuidkant van het Tonle Sap meer omdat ik ook Battambang wil bezoeken, de tweede stad van het land. Bijgevolg fietste ik vandaag terug naar Sisophon (Banteay Meanchey voor de Cambodjanen).  De weg was reeds bekend van de heenreis. Toevallig droeg ik vandaag ook dezelfde oranje T-shirt als bij de heenreis.

Deze ochtend stond ik om kwart voor zeven op. Bij het uitchecken kreeg ik een onverwachte korting. Ik had de kamer geboekt voor 30$ per nacht. De receptionist vroeg me of ik de kamer voor 20 of voor 25 dollar had geboekt. Ik antwoordde dat ik het niet meer wist. De receptionist overlegde even, en legde de prijs op 20$. De factuur was al op voorhand gemaakt. Het totaalbedrag op de factuur was 101,50 $ en omvatte vier nachten aan 20$ plus 1,50 $ voor de wasserij. Inderdaad, iemand heeft een kanjer van een optelfout gemaakt. Ik besloot dit te negeren en gewoon het bedrag te betalen. Uiteindelijk had ik nog steeds een ongevraagde korting van 5$ per nacht gekregen.

IMG_0270

Bij het verlaten van Siem Reap was ik even niet aandachtig, en plotseling zat ik aan de luchthaven. Na dit ommetje van 5 km zat ik terug op de juiste weg. De felle wind van bij de heenreis waaide gestaag in dezelfde richting. Nu blies ze me gewoon naar Sisophon tegen een rotvaart. Op de rechte en nagenoeg vlakke baan met de wind in de rug haalde ik zonder veel moeite een kruissnelheid van 28 km per uur. Met een gemiddelde snelheid van meer dan 26 km per uur was deze rit zonder twijfel de snelste rit van boven de 100 km die ik in mijn leven al heb gefietst. In België maak ik ook geregeld fietstochten van 100 km en meer. Deze tochten zijn steeds lusvormig, zodat ik de wind langs alle kanten ervaar. Bovendien zijn er veel meer bochten en oversteekplaatsen die de vaart eruit halen.

Onderweg fietste ik langs een eendenboerderij. Enkele tientallen donkerbruine eenden zwommen in een afgespannen vijver. Naar analogie met de vrije uitloopkippen waren dit vrije uitzwemeenden.

IMG_0272

Op andere plaatsen merkte ik merkwaardige constructies langs de kant van de weg op die ik niet kon thuisbrengen. De ondiepe rechthoekige minivijvertjes van ongeveer anderhalf op een meter hadden een dwars zeil van plastiekfolie. Wat zouden de Cambodjanen met deze constructies willen kweken of vangen? Slakken? Kikkers? Uiteindelijk bleek het een sprinkhanenval te zijn, zo vertelde me twee dagen later een Cambodjaanse receptioniste die voldoende Engels sprak.

IMG_0271

Om 14u kwam ik reeds in Sisophon aan. Ik wilde een ander hotel proberen dan bij mijn vorig verblijf in Sisophon, want ik vond het Golden Crown Guest House al bij al nogal matig. Ik reed eerst naar het Golden Dragon Hotel (met karaokebar). De loopjongen toonde me een kamer voor 10$ met airco en frigo maar vermoedelijk zonder warm water. De airco werkte niet, en de loopjongen maakte meteen het frontpaneel van de airco los. Hij kon het probleem niet oplossen en verdween geruisloos. Ik wachtte even tot zijn terugkomst, maar ik keerde uiteindelijk terug naar de lobby. De receptie was verlaten, en na een minuutje besloot ik om te vertrekken. Vervolgens fietste ik naar het Nasa Hotel aan de afslag naar Phnom Penh op de baan van Siem Reap naar Poipet. Hier nam ik voor 15$ een ruime kamer met werkende airco, warm water, frigo en wifi. Dit is duidelijk een aanrader ten opzichte van de twee Golden hotels. Neem wel een kamer aan de buitenkant van het gebouw, want de kamers aan de binnenkant hebben helemaal geen raam.

Fietsstatistieken:
111,54 km
4 u 15 min
26,19 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: