25 november: Daguitstap naar Kyaik Maraw

De ritten in lijn zijn helaas op. Als toemaatje ondernam ik vandaag een daguitstap naar Kyaik Maraw (uit te spreken als Sjeik Miauw). Dit stadje op 24 kilometer van Mawlamyine heeft een vijftiende-eeuwse paya met een Boeddhabeeld uit dezelfde eeuw

Vermits Kyaik Maraw relatief dichtbij is, sliep ik uit tot kwart voor acht. Voor de eerste keer in Myanmar had ik deze nacht het aangename gevoel dat er een donsdekbed op mij lag. Een deken ingepakt in een lakenzak zorgde voor dit effect. Het ontbijt in Hotel Cinderella was zeer gevarieerd. Ik koos voor de gebakken noedels met het obligate spiegelei. Daarenboven werd er nog fruit, een kokoszoetigheid, en koffie, thee, en fruitsap geserveerd. Om halftien lag ik op de fiets. Ik stak eerst de heuvelrug over naar het station. Morgen neem ik de trein naar Yangon, en pas vanaf de dag ervoor kon ik een kaartje kopen. In de langgerekte stationshal lagen aan de uiteinden zowel links als rechts loketten. De signalisatie was eentalig Birmees, dus ik koos op goed geluk de rechtse kant. Dit bleek een foute keuze, want rechts is voor de bagage. Aan de linkse loketten mocht ik langs een zijdeur de ruimte achter de loketten betreden. Dat zie ik in België nog niet zo gauw gebeuren. Terwijl ik naast de loketbediende stond, verkocht hij mij een ticket voor 14$. Vervolgens ging ik terug naar de overkant om een kaartje voor mijn fiets te kopen. De loketbediende aan deze kant verliet zijn loket en stond me in de stationshal te woord. Hij kon me vandaag geen kaartje voor mijn fiets verkopen. Hij droeg me op om morgen om 7:00u terug te komen, dit is een uur voordat de trein vertrekt.

Om tien uur vertrok ik naar Kyaik Maraw. Helaas nam ik bij het eerste rondpunt de verkeerde afslag, en maakte ik een ommetje van acht kilometer. Uiteindelijk vond ik de juiste weg, en fietste ik tussen palmbomen en rijstvelden naar Kyaik Maraw. Zoals gewoonlijk was ik weer het fotomodel van alle passerende smartphone-eigenaars. De onderstaande jongens waren me wel heel hardnekkig aan het fotograferen en filmen. Ze bleven me aanhoudend filmen, en als ik stopte, hielden ze ook halt terwijl de camera bleef draaien. Ik besloot om hen een koekje van eigen deeg te geven, en ik schroefde mijn fototoestel op de houder aan het stuur. Nu kon ik hen ook op de foto vastleggen tijdens het rijden.

Fotograferen en gefotografeerd worden onderweg naar Kyaik Maraw

Omstreeks 11:40u arriveerde ik aan de tempel van Kyaik Maraw. De tempel en het Boeddhabeeld stammen allebei uit de vijftiende eeuw. Persoonlijk vind ik dat het beeld er best nog fris uitziet na al die eeuwen. Het lijkt alsof het boeddhabeeld pas gisteren is geplaatst. Het bijzondere aan dit beeld is dat Boeddha op een stoel lijkt te zitten, terwijl zittende Boeddha’s gewoonlijk worden afgebeeld met gekruiste benen.

Boeddhabeeld in de tempel van Kyaik Maraw

’s Middags at ik tegenover de paya in een restaurantje dat achterin een loods was verstopt. Meteen bij aankomst aan de paya kreeg ik een visitekaartje in de hand gedrukt met de boodschap dat ik daar kon eten. Om 13:15u fietste ik terug naar het hotel, alwaar ik om 14:30u aankwam. Nadien ben ik eerst te voet en vervolgens per fiets op zoek gegaan naar voorverpakte cakes en koffiekoeken, die ik morgen op de trein als lunch kan nuttigen. Bij deze lukrake fietstocht verdwaalde ik een beetje in een schamele buitenwijk van Mawlamyine. Nadat ik rechtsomkeer maakte, kwam ik al snel terug op bekendere wegen.

Fietsstatistieken:
67,89 km
3 u 21 min
20,24 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: