14 november: Erfgoedbeleving in Bago

Gisterenavond ben ik uiteindelijk toch niet zo vroeg gaan slapen als gepland. Mijn boek was eenvoudigweg te spannend. Toen ik om 7:45u opstond, had ik desalniettemin negen en half uur geslapen. Na een rustig ontbijt vertrok ik omstreeks half tien met de fiets. Op mijn gemak bezocht ik de bezienswaardigheden van Bago. De bloeiperiode van Bago loopt van de tiende tot de zestiende eeuw. De monumenten van Bago zijn dus meer dan 400 jaar oud. Dit is er evenwel niet aan te zien. De meeste tempels zien eruit alsof ze maximaal een halve eeuw oud zijn. Oorlogen en natuurrampen hebben immers heel veel verwoest. Nadien werden veel tempels heropgebouwd. De liggende Boeddha op de onderstaande foto dateert bijvoorbeeld uit de tiende eeuw. Bij de verwoesting van de stad in 1757, werd het beeld overwoekerd door de jungle. Pas op het einde van de negentiende eeuw werd het beeld herontdekt en blootgelegd. Nadien werd het beeld veelvuldig ‘gerestaureerd’ tot het huidige resultaat. Bovendien bouwde men een soort van fabriekshal over het beeld om het te beschermen tegen zon en regen.

Selfie voor de liggende Boeddha van Bago

De Myanmarezen hebben een heel andere kijk op erfgoed. Een tempel blijft in de eerste plaats een religieuze ereplaats. Bijgevolg onderhouden ze eeuwenoude paya’s als hedendaagse tempels. Een facelift voor een Boeddhabeeld, een extra stupa, een nieuw schrijn, dit kan allemaal in een historisch tempelcomplex. Boeddhabeelden krijgen overigens vaak een schreeuwerig flikkerende ledverlichting in de vorm van een stralenkrans.

Ook bij andere monumenten gaat men in Myanmar vaak driest te werk. In de jaren negentig legden archeologen de resten van een zestiende-eeuws paleis bloot. Van de oorspronkelijke constructie werden alleen restanten van de dikke teakhouten pilaren aangetroffen. Om het paleis voor de toeristen toch wat levendiger te maken, werd het met veel fantasie helemaal gereconstrueerd. Op de onderstaande foto werden de oorspronkelijke teakhouten pilaren in de paleiszalen tentoongesteld naast de nieuwe pilaren.

Het paleis van Bago

Vanavond kreeg ik in het restaurant iets compleet anders opgediend dan ik had besteld. Het restaurant had nochtans een tweetalige Birmees-Engelse menukaart. Ik wees naar “roast duck with ananas”, maar ik kreeg een soort van loempia met vis voorgeschoteld. De visgerechten stonden enkele bladzijden verder op de kaart. Niettemin was de loempia superlekker. Hij werd opgediend op een bedje van krokante kroepoeknoedels en sla. De sla heb ik natuurlijk laten liggen. In de tropen eet men beter geen rauwe groenten om reizigersdiarree te vermijden. De rekening was ook een verrassing: 6.000 Kyat (4,60 EUR)! Omdat het zo goed gesmaakt had, vergaf ik hen de gepeperde rekening. Overigens staan op de menukaarten in Myanmar zelden prijzen. De rekening is altijd een verrassing.

Later op de avond begon het plots licht te druppelen en te waaien. Ik heb snel mijn ligfiets in de lobby gezet, en even later barstte het onweer los.

Fietsstatistieken:
27,33 km
1 u 37 min
16,88 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: