9 november: Pakokku –> Bagan

Na twee lange ritten, stond er vandaag slechts een kort ritje op het programma. Op papier ligt Pakokku 42 km van Bagan. In de praktijk was ik na amper 32 km al in Nyaung U, de belangrijkste stad in Bagan. Tegenwoordig is Bagan in de brede zin de verzamelnaam voor het gebied en nauwelijks nog voor de oorspronkelijke stad. Het oude Bagan had haar bloeitijd van de 10de tot de 13de eeuw. In het hele gebied staan nu de resten van dit middeleeuwse rijk: duizenden stupa’s en andere ruïnes.

Stupa's in Bagan

Het vinden van een geschikt hotel was moeilijker dan verwacht. Na enkele dagen relatief ‘basic’ gelogeerd te hebben, wilde ik hier wat meer luxe hebben. Het eerste hotel dat ik bezocht, de Bagan Princess, stond in de Lonely Planet prachtig omschreven. In de praktijk bood men me voor 50$ een kamer in een ver bijgebouw aan, die ik niet beter vond dan de kamer van Pakokku. Het aanwezige zwembad kon de kloof niet dichten. Bijgevolg fietste ik verder. Via Old Bagan (de voormalige ommuurde stad Bagan) bereikte ik New Bagan. Dit stadje is pas in 1990 aangelegd, toen de overheid de dorpelingen uit Old Bagan verjoeg. De militaire junta wilde de archeologische site beschermen tegen schattenjagers. Zoals het een junta betaamt, werd de gedwongen verhuis nogal abrupt doorgevoerd. Tegenwoordig is New Bagan een groot dorp met onverharde stoffige straten volgens een dambordpatroon. Hier en daar stond er een hotel. Gelukkig waren de twee hotels die ik probeerde allebei volzet. In dit stoffige dorp waar eigenlijk niets te beleven valt wil ik liever niet verblijven. Dus fietste ik langs een andere weg terug naar de stad Nyaung U. Per ongeluk reed ik verkeerd, en zat ik enkele kilometers ver in de richting van Mount Popa. Hier wil ik ook naartoe, maar pas overmorgen. Onderweg nam ik even de tijd voor een fotosessie bij een verlaten paya.

Mezelf op de ligfiets voor een stupa in Bagan

Na een zoektocht van 30 kilometer vond ik centraal in Nyaung U eindelijk een hotel dat een kamer vrij had en me beviel. De receptionist pleegde eerst nog een telefoontje voordat het bevrijdende antwoord klonk: “Yes , we have a room for you, sir”. Prompt nam ik de kamer, en betaalde ik 50$ voor de eerste nacht. Het Hotel Thante groepeert een aantal bungalows rond het zwembad. Mijn kamer is ruim en heeft een houten vloer. De badkamer is bijna Europees, en voor het eerst in dagen had ik een warme douche. Het hotel heeft WiFi, dus ik kon ’s avonds eindelijk de blogberichten publiceren die ik sinds Mandalay had geschreven.

In de namiddag bezocht ik Old Bagan. Ik had het tamelijk snel gezien. De omliggende paya’s waren interessanter. Om 15:45u fietste ik snel naar het hotel terug om even in het zwembad te plonsen. Vervolgens repte ik me terug om bij zonsondergang te kunnen genieten van het uitzicht op een paya. Bij aankomst stikte deze paya reeds van de toeristen.

Een paya in Bagan vol met toeristen

Niettemin heb ik toch genoten van het uitzicht en enkele mooie foto’s genomen.

Avondschemering in Bagan

Fietsstatistieken:
87,76 km
4 u 28 min
19,58 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.