5 november: Hoofdsteden hoppen

Na twee dagen Mandalay was het vandaag tijd om de omgeving te bezoeken. De Birmese koningen veranderden vroeger vaak van hoofdstad, soms wel bijna jaarlijks. Behalve Mandalay zelf, zijn er een drietal voormalige hoofdsteden in de omgeving. Vandaag bezocht ik Amarapura en Inwa met de fiets, goed voor een fietstocht van een kleine 80 kilometer. Amarapura heeft momenteel geen hoofdstedelijke allures meer. De site bevat enkele oude paya’s, maar de grote trekpleister is een teakhouten brug van een kilometer die een ondiep meer dwarst. Tijdens de wandeling heen en terug genoot ik van mooie vergezichten. Over de brug fietsen was geen optie. Zelfs de lokale bevolking liep over de smalle brug vol spleten en zonder reling met de fiets in de hand. Bijgevolg heb ik mijn fiets voor 200 Kyat (0,15 EUR) onder de hoede van een parkeerwachter aan de oever achtergelaten.

Brug van Amarapura

Een reusachtige paya in Amarapura werd toevallig gerestaureerd. Geen metalen stellingen hier zoals bij de kathedraal van Antwerpen, maar een fijnmazig netwerk van bamboe.

Paya van Amarapura met bamboe stellingen

Daarentegen had Inwa wel stedelijke kenmerken, met onder meer restanten van de stadsmuur.

Stadspoort van Inwa

Tegenwoordig is Inwa evenwel teruggevallen tot de status van landelijk dorpje, waarin toevallig een hoge concentratie van paya’s en ruïnes staan. De zandwegen waren vol putten en half verhard met steenpuin, waardoor ik niet sneller dan 10 kilometer per uur kon rijden. Ik had de afstand naar Inwa een beetje onderschat, dus ik ben pas om 14:30u aangekomen. Veel tijd had ik niet, maar wel voldoende om me een beeld te kunnen vormen van de site. Ruim een uur later ben ik alweer vertrokken om nog voor het donker terug in mijn hotel te zijn.

Zandweg in Inwa

Vandaag heb ik nog een lokale verkeersregel opgemerkt die me de vorige dagen niet was opgevallen. Auto’s die op een chaotisch kruispunt gewoon rechtdoor willen rijden, geven dit soms aan met hun richtingaanwijzers. Ze zetten dan hun dubbele pinkers op, en pinken dus links én rechts tegelijkertijd. De eerste keer had ik het niet door. Op een druk kruispunt stond in het midden een auto naar links te pinken. Ik vroeg me af waarom de auto in het midden stond en niet links, want nu zou de auto mij moeten kruisen. Toen het verkeer opschoof, kon ik zien dat hij ook naar rechts pinkte. Vervolgens reed hij gewoon knal rechtdoor.

Fietsstatistieken:
79,30 km
4 u 3 min
19,50 km/u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: